Toegankelijkheid voor iedereen: het belang van accessibility op het web

WCAG accessibility

In een wereld waar het internet een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, speelt accessibility een cruciale rol. In dit artikel bespreken we wat accessibility inhoudt, voor welke bedrijven het verplicht is en hoe je de toegankelijkheid van jouw website kan testen.

Accessibility, of toegankelijkheid in het Nederlands, zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperkingen of situatie, kan genieten van alle mogelijkheden die het internet te bieden heeft. In dit artikel bespreken we wat accessibility inhoudt, waarom het nuttig is, voor wie het verplicht is en hoe je de toegankelijkheid van een website kunt testen.

Wat is accessibility?

Accessibility is een manier van design en ontwikkeling dat zich richt op het creëren van websites en online content die toegankelijk en bruikbaar zijn voor alle gebruikers, ongeacht hun fysieke, sensorische of cognitieve beperkingen. Dit omvat het ontwerpen van websites die rekening houden met mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen, maar ook met ouderen, mensen met tijdelijke beperkingen en gebruikers van verschillende apparaten en browsers.

Wat is het nut van de accessibility van een website?

Het belangrijkste doel van accessibility is het bevorderen van digitale inclusie en gelijke toegang tot informatie en diensten. Accessibility zorgt ervoor dat niemand wordt buitengesloten op basis van hun beperkingen. Daarnaast biedt het ook voordelen voor bedrijven, zoals verbeterde SEO, een groter bereik en een positief imago. 

Voor wie is accessibility verplicht?

In veel Europese landen moeten overheidsinstanties, openbare instellingen en soms ook private organisaties hun websites en digitale diensten toegankelijk maken. In de Europese Unie is de Web Accessibility Directive van kracht. Deze richtlijnen verplichten dat overheidswebsites voldoen aan de internationale toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 niveau AA. Hoewel deze wetgeving niet noodzakelijk van toepassing is op alle private organisaties, wordt het sterk aangeraden om te voldoen aan deze richtlijnen om een ​​zo breed mogelijk publiek te bereiken en discriminatie te voorkomen.

Hoe kun je de accessibility van een website testen?

Het testen van de toegankelijkheid van je website is een belangrijke stap om te zorgen dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, van je online content kan genieten. Hier enkele methoden om de accessibility van je website te testen.

Accessibility testen kan onder andere door een toegankelijkheidsaudit uit te laten voeren. Wil je dit liever zelf testen? Dit kan door gebruik te maken van geautomatiseerde test tools (axe, WAVE en Lighthouse). Een andere optie is een handmatige evaluatie. Denk hierbij aan het navigeren met alleen het toetsenbord, het vergroten van de tekstgrootte en het uitschakelen van afbeeldingen om te zien hoe je website zich aanpast. Een andere optie is door middel van screenreaders (NVDA of JAWS). Wat je natuurlijk ook altijd kan doen is om bezoekers te betrekken en hun de website laten testen en feedback te geven.

We hopen dat we je hiermee wat meer duidelijkheid hebben geboden op het gebied van toegankelijkheid. Heb je toch nog vragen? Neem dan even contact met ons op.


Verder praten? Diede gaat graag met je in gesprek

Bel naar +31 40 3041457

mail naar diede@cell-0.com

Wil je mij contact laten op nemen? Ik doe het graag. Vul dan de twee velden in. Ik gebruik de gegevens uitsluitend om contact met je op te nemen.