Hoe diep gaat toegankelijk­heid?

Tomas Pieters Tomas Pieters 29 juli 2020
WCAG

Voor de gemeente Nijmegen zijn wij in 2019 aan de slag gegaan om een redesign uit te voeren op het MijnWijkplan platform. Het was hierbij belangrijk dat het redesign er niet alleen beter uitzag en beter aansloot op ons groeiende aantal functionaliteiten, maar dat er ook goed naar de toegankelijkheid gekeken werd. Maar wat betekent het maken van een toegankelijke website? De term toegankelijkheid (of accessibility) zweeft al sinds de jaren negentig rond in de ICT maar toch lijkt het niet altijd evenveel aandacht als de “flitsendere” ontwikkelingen te krijgen. Nu wordt vanaf 23 september dit jaar een bepaald niveau van toegankelijkheid een verplichting voor overheden. Hoog tijd om eens te kijken naar wat toegankelijkheid op het web dan eigenlijk inhoudt.

Voor sommigen is misschien bekend dat je bijvoorbeeld kijkt naar de contrastwaarden van je teksten zodat ook mensen met een vorm van kleurenblindheid de teksten goed kunnen lezen. Of je laat met behulp van toevoegingen aan je HTML opmaak een site beter samenwerken met hulpprogramma’s die een site hardop voorlezen aan blinden en slechtzienden.

Maar om een site écht toegankelijk te maken voor alle gebruikers zijn er nog een heel aantal andere drempels die ontwikkelaars voor bezoekers weg kunnen nemen. Zo moet je rekening houden met alle mensen die niet op de conventionele manier interacteren met een website. Denk hierbij aan mensen die door een beperking niet met muis en toetsenbord kunnen werken, of aan power users die met tabs overal doorheen navigeren en hun muis niet aanraken. En ook gebruikers met een verouderde webbrowser op een trage webverbinding moeten gebruik kunnen maken van het internet zonder dat wij als platform aanbieders de deur voor ze dicht houden.

Niet alleen het bedienen van een website kan een drempel veroorzaken, ook de inhoud en structuur van je site kunnen bijdragen aan de (on)toegankelijkheid van een site. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het leesniveau en begrijpelijkheid van de aangeboden inhoud. Hoe je gebruikers door een platform laat navigeren en of functionaliteiten op een logische plek en manier worden aangeboden spelen daarin ook een belangrijke rol. Het is van belang dat je gebruik maakt van duidelijke en eenduidige termen voor de verschillende onderdelen en functies van het platform om zo verwarring te voorkomen.

Een drempelvrij platform werkt niet alleen in Google Chrome
De toekomst wordt nu steeds belangrijker

Met platformen waarin bepaalde functionaliteiten alleen beschikbaar zijn voor ingelogde gebruikers, creëer je eigenlijk een drempel voor gebruikers die geen persoonsgegevens willen achterlaten. Overweeg dus of het voor alle functionaliteiten en informatie echt noodzakelijk is dat gebruikers hiervoor een account registreren of dat er alternatieven te bedenken zijn.

Zeker voor gemeenten, die hun informatie aan alle bewoners van alle leeftijden, achtergronden en privacy voorkeuren moeten aanbieden, spelen deze eisen een belangrijke rol. Maar uiteindelijk is het voor het gedachtegoed van een openbaar en publiek internet altijd belangrijk om rekening te houden met alle soorten gebruikers, of ze nou hoger opgeleid, visueel beperkt of Internet Explorer gebruiker zijn. En als dit voor jouw klant of platform minder belangrijk is en puur altruïstische motieven niet je ding zijn, dan is het altijd aan te raden om de bekendste non-conventionele paginabezoeker te helpen met het vinden van de belangrijke informatie op je site: Google.Veel van de aandachtspunten van toegankelijkheid verbeteren namelijk ook de SEO van je site.

In een volgend artikel gaan we meer in op specifieke voorbeelden van hoe wij in het MijnWijkplan platform hebben nagedacht over de toegankelijkheid. Hierin laten we zien dat het binnen de uitdaging van toegankelijkheid nog steeds mogelijk is om een modern uitziende site te maken met alle dynamische mogelijkheden die je van een site in 2020 verwacht.


Contact met Cell[0]