Laravel vs Wordpress: Welke kies je voor jouw project?

Laravel vs Wordpress, welke kies je voor jouw project? Laravel en WordPress zijn twee populaire oplossingen die veel worden gebruikt voor het ontwikkelen van websites. Beiden zijn een goede oplossing als je een website laat ontwikkelen. Belangrijk om jezelf af te vragen is: Wat wil je met jouw website bereiken en welke functionaliteiten heb je daarvoor nodig, nu en in de toekomst? Voor webontwikkeling zijn er talloze frameworks beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en functionaliteiten. Een vraag die we regelmatig voorbij zien komen is: “Wat is het verschil tussen Laravel en WordPress?".

Het vergelijken van Laravel vs. WordPress is ingewikkeld, omdat beide platforms overeenkomsten maar ook grote verschillen hebben. Toch snappen we de vraag over het verschil tussen Laravel en WordPress heel goed. De verschillen tussen beide opties begrijpen is essentieel om te bepalen hoe je jouw volgende project gaat bouwen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de overeenkomsten, verschillen en gebruiksgemakken van Laravel en WordPress. Ook gaan we kort in op het succes van Laravel en WordPress.

Aangemaakt op . Laatst bijgewerkt op .

WordPress als Content Management Systeem 

Het is geen verrassing dat WordPress een van de bekendste spelers is, met een gebruiksvriendelijke kant-en-klare Content Management Systeem (CMS). Wat begon als een open source blog platform is uitgegroeid tot een van 's werelds populairste pakketten voor websites. Maar liefst 43,3% van de gebruikers van een CMS gebruikt hiervoor WordPress (https://w3techs.com/). Echter, ondanks de populariteit en toegankelijkheid van WordPress, voldoet dit platform niet altijd aan alle behoeften, aangezien complexere maatwerk oplossingen moeilijker zijn in te bouwen in alles wat WordPress je al biedt. 

Laravel als framework

Laravel wordt gezien als de beste frameworks door gebruikers. Volgens een enquête van Jetbrains (https://www.jetbrains.com/ ) maakt meer dan 50% van de PHP developers gebruik van Laravel. Laravel is een framework, een verzameling van tools waar je gebruik van kunt maken tijdens de bouw van een website of applicatie. Kenmerken van Laravel zijn onder meer een modulair "packages" systeem met een “dedicated dependency manager”, diverse manieren om relationele databases te manipuleren en hulpprogramma's die helpen bij het uitvoeren en onderhouden van applicaties.

Nu we in het kort hebben uitgelegd wat Laravel en WordPress zijn, willen we iets verder ingaan op de overeenkomsten en verschillen van de platforms. 

Wat zijn de overeenkomsten tussen Laravel en WordPress

Laten we eerst de overeenkomsten tussen Laravel en WordPress, voor jou als gebruiker,  eens benoemen:

  • Zowel Laravel als WordPress zijn gratis en open source.

  • Laravel en WordPress zijn in de basis beiden snel en flexibel. De kanttekening hierbij is dat WordPress sneller traag wordt door de vaak vele plugins. 

  • Beide platforms zijn betrouwbaar en hebben een grote community.

  • Zowel in Laravel als in WordPress kun je functionaliteiten uitbreiden en toevoegen. In Laravel gebruik je hiervoor packages en plugins voor WordPress.

Wat zijn de verschillen tussen Laravel en WordPress

Nu we een aantal overeenkomsten benoemd hebben, willen we ook een aantal grote verschillen aan het licht brengen. Welke oplossing is beter? Beide oplossingen hebben hun eigen voordelen! Hoewel het lijkt alsof je appels met peren vergelijkt, kunnen beide oplossingen worden ingezet om je doel te bereiken. De keuze hangt af van het specifieke project, waarbij je moet kijken welke oplossing het meest geschikt is. Er is geen absolute regel, maar er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze of Laravel of WordPress geschikter is voor jou als gebruiker:

  • Ga je voor complexiteit of wil je jouw project simpel houden? Laravel is meer gericht op de ontwikkeling van webapplicaties en biedt meer flexibiliteit bij het beheren van dynamische inhoud. Het is onder andere geschikt voor het ontwikkelen van aangepaste webapps vanaf nul. WordPress is in de eerste plaats gericht op contentbeheer, waardoor het een populaire keuze is voor eenvoudige blogs, nieuwssites en andere websites met veel statische inhoud. Het biedt een basis voor het maken van websites.

  • Wordt het platform onderhouden door marketeers of door developers? Laravel is een framework dat vaak wordt gebruikt door PHP ontwikkelaars, terwijl WordPress ook kan worden gebruikt zonder uitgebreide programmeerervaring. Wil je Laravel toch met een CMS gebruiken, dan kun je hier bijvoorbeeld Statamic voor gebruiken. 

  • Ook de tijdsfactor is van belang. Wil je snel een website neerzetten? WordPress staat snel, omdat het een kant-en-klaar CMS is. Eventuele aanpassingen kunnen wel tijdrovend zijn. Bij Laravel is dit andersom. Met Laravel begin je met een leeg canvas, maar het is gemakkelijker om aanpassingen te maken naarmate het project vordert, vanwege de solide basis waarop het wordt gebouwd.

  • Is het ontwerp vanaf dag één bekend of worden er tijdens het bouwproces steeds nieuwe ideeën en experimenten toegevoegd (agile, scrum)? Laravel leent zich beter voor de laatste situatie. Het moedigt programmeurs aan om modulaire en testbare kerncomponenten op te zetten, waardoor de impact van aanpassingen aan het systeem beter beheersbaar is. Hoewel het ook mogelijk is om code in WordPress modulair op te zetten, wordt dit niet op dezelfde manier afgedwongen.

Gebruikers van websites hebben vaak een mening over het gekozen CMS. Het is logisch dat zij vaak al ervaring hebben met WordPress, wat hun keuze kan beïnvloeden. Het is echter belangrijk om open te staan voor alternatieven en niet alleen af te gaan op meningen van anderen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.

Statamic als alternatief in plaats van Wordpress

Als we dan kijken naar het geheel van verschillen tussen Laravel en WordPress is wel duidelijk geworden dat beide andere doelen en functionaliteiten hebben en zichzelf niet goed met elkaar laten vergelijken. Wil je toch een vergelijking maken dan is Statamic (een Laravel package) een goed alternatief voor WordPress en lijken deze meer op elkaar. Statamic is een op Laravel gebaseerd CMS dat een flexibele en gebruiksvriendelijke manier biedt om websites te beheren en te creëren. Het is ontworpen om het proces van het bouwen en onderhouden van websites te vereenvoudigen, waardoor het toegankelijk is voor zowel ontwikkelaars als content editors.

Over het geheel genomen stelt Statamic ontwikkelaars in staat om aangepaste websites en applicaties te bouwen met behulp van Laravel's robuuste framework, terwijl het de content editors een intuïtieve interface biedt om content efficiënt te beheren en bij te werken.

Conclusie: Laravel of Wordpress?

Kortom; Laravel en WordPress hebben elk hun eigen voordelen. WordPress is ideaal voor blogs en statische websites, terwijl Laravel meer flexibiliteit biedt voor het bouwen van aangepaste webapplicaties. Als alternatief voor WordPress kun je kiezen voor Statamic, een op Laravel gebaseerd CMS, een goede keuze. Het combineert de flexibiliteit van Laravel met gebruiksvriendelijkheid voor zowel ontwikkelaars als contentredacteuren. Het kiezen tussen Laravel, WordPress of Statamic hangt af van jouw specifieke projecteisen en -doelen.


Wij horen graag van je!

Heb jij een fantastisch idee voor een applicatie, zoek je advies of heb je een opmerking? Diede en Bertus gaan graag met je in gesprek!

Portretfoto Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.