Wat is de MoSCoW methode?

Aangemaakt op . Laatst bijgewerkt op .

Wat is de MoSCoW methode?

De MoSCoW methode, heb je er weleens van gehoord? Weet je wat dit betekent? In dit artikel bespreken we kort wat de MoSCoW methode methode is en hoe je het gebruikt.

MoSCoW methode staat voor Must have, Should have, Could have, Won’t have. Het is een methode om prioriteiten te bepalen. Zo kunnen de belanghebbenden op één lijn komen over welke prioriteiten er gesteld moeten worden. 

Waar staat de MoSCoW methode eigenlijk voor?

De MoSCoW methode is een tool die helpt bij het prioriteren van eisen bij de implementatie van nieuwe ideeën of technologieën. Deze methode is bedacht door Dai Clegg van Oracle en is oorspronkelijk ontwikkeld voor softwareontwikkeling, maar kan ook worden gebruikt bij andere processen zoals markt- of productintroducties, het opzetten van een nieuw bedrijf of veranderingsprocessen. 

Bij de MoSCoW methode worden eisen aan het project- of product resultaat gesteld en worden deze eisen geprioriteerd aan de hand van de afkorting MoSCoW. De M staat voor Must haves, de S staat voor Should haves, de C staat voor Could haves en de W staat voor Won’t haves: 

  • Must have: Alles in deze categorie moet aanwezig zijn om het product of project tot een succes te maken. Anders kan er gesproken worden van een faal.

  • Should have: Deze zaken kunnen van belang en zelfs onmisbaar zijn, maar niet in eerste instantie. Ze kunnen ook na de initiële deadline worden toegevoegd.

  • Could have: Dit zijn mogelijke aanvullingen om te implementeren, maar zijn niet strikt noodzakelijk. Wanneer de tijd en het budget dit toestaat, worden deze elementen toegevoegd.

  • Won’t have: Deze zaken zijn niet wenselijk, niet mogelijk, duren te lang of zijn te duur. De belanghebbenden zien het belang niet. Later toevoegen is mogelijk maar zeker niet gegarandeerd.

Voordat men met de MoSCoW methode start, is het belangrijk om eerst het eisenpakket te specificeren. Bij het opstellen van de eisen moet rekening worden gehouden met de belanghebbenden en moeten er kwalitatieve eisen worden opgesteld. De eisen worden in volgorde van prioriteit opgesteld om te voorkomen dat er onrealistische of te dure eisen worden gesteld. 

Wat denk jij? Hoe pas jij de MoSCoW methode toe? Herken je de bovenstaande stappen en aandachtspunten of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou de succesfactoren die kunnen bijdragen aan goede uitwerking van de MoSCoW methode?


Wij horen graag van je!

Heb jij een fantastisch idee voor een applicatie, zoek je advies of heb je een opmerking? Diede en Bertus gaan graag met je in gesprek!

Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.