Wat mag een hybride app kosten?

Een hybride app is sneller te bouwen, updaten en onderhouden. Maar wat mag een hybride app ontwikkelen anno 2024 kosten? Ik laat het je in dit artikel zien.

Aangemaakt op . Laatst bijgewerkt op .

Kort antwoord

De kosten van een hybride app laten ontwikkelen kunnen enorm uiteenlopen en zijn vooral afhankelijk van de complexiteit. De omvang, beveiliging, integratie van andere systemen en afspraken over onderhoud en updates hebben vanzelfsprekend ook (veel) invloed op het totaalbedrag.

Om je een idee te geven: de ontwikkeling van een eenvoudige app om notities en mediabestanden in te bewaren kan voor een bedrag tussen de €10.000 en €20.000 gerealiseerd worden.

Heb je een budget onder de € 10.000 dan wordt het lastig om een volledig functionerende hybride app te laten bouwen. Je kunt in dat geval overwegen om je te verdiepen in het zelf maken van een hybride app of te kiezen voor een kant en klare oplossing.

De gemiddelde kosten voor een hybride app liggen ergens tussen de € 40.000 en € 500.000. Naar mate de complexiteit en omvang toenemen kunnen de ontwikkelingskosten oplopen tot meerdere miljoenen euro's. Oftewel: er is geen pasklaar antwoord.

Wat kost een hybride app? Een overzicht

De kosten voor het laten ontwikkelen van een hybride app lopen niet alleen per werelddeel uiteen, maar er kan ook een (groot) verschil bestaan tussen bijvoorbeeld 2 development bureau's in Eindhoven.

Onderstaande afbeelding is afkomstig van B2B review platform GoodFirms.

Wat je ziet zijn de gemiddelde kosten voor app ontwikkeling in verschillende delen van de wereld, onderverdeeld in 3 'typen' apps:

 1. Simpele app

 2. Complexe app

 3. Geavanceerde (maatwerk) app

Die begrippen klinken ruim, en dat zijn ze ook. Er is geen zwart-witte lijn te trekken tussen een 'complexe' en een 'geavanceerde' (hyride) app.

Wat opvalt zijn de grote verschillen. Het ontwikkelen van een simpele hybride app kost je in India tussen de 4000 en 10.000 euro. Laat je dat in Groot-Brittannië doen dan mag je uitgaan van een bedrag tussen de 25.000 en 60.000 euro.

Wereldkaart met gemiddelde app ontwikkeling kosten voor specifieke landen

In onderstaande tabel hebben we een lijst van een aantal soorten apps uit de praktijk opgesomd. Daarnaast zie je een bedrag staan. Dit is een indicatie van de prijs die je kunt verwachten wanneer je een vergelijkbare hybride app laat bouwen.

Grove kostenindicatie voor het laten bouwen van een hybride app

Soort app

Kostenindicatie

Eenvoudige app (to-do list / notitie app) € 10.000 - € 30.000
eLearning app € 25.000 - € 50.000
Coachingdienst € 40.000 - € 50.000
Trainings- en voedingsschema app € 30.000 - € 60.000
Social media app € 50.000 - € 300.000
Gaming app € 250.000 - ???
Complexe maatwerk app (Evernote, Uber) € 500.000 - ???

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de totaalprijs van een hybride app. Dit zijn de belangrijkste:

1) Features

 1. Complexiteit van de features: Niet alleen het aantal features maar ook de complexiteit ervan hebben een significante invloed op de ontwikkelingskosten. Denk aan de integratie van AR, VR of een uniek algoritme.

  1. Voorbeeld: je wilt een taxi app laten bouwen. Wil je in de app een tijdsindicatie geven wanneer de taxi bij iemand is of ook een live kaart weergeven waarop de taxi te volgen is? De eerste optie kost aanzienlijk meer tijd om te ontwikkelen.

 2. Randvoorwaarden: Soms moet er integraal, naast de features, ook rekening gehouden worden met specifieke behoeften van de klant (organisatie). Zo zal er in bepaalde sectoren zoals de financiële wereld, de zorg en overheid extra rekening gehouden moeten worden met de verwerking en beveiliging van data.

2) Technologie

 1. Hybride app framework keuze: Er zijn verschillende frameworks beschikbaar om een hybride app in en mee te ontwikkelen. Denk aan React Native en Capacitor. Afhankelijk van het gekozen framework kunnen de kosten variëren. Dit kan te maken hebben met licentie kosten en ontwikkelingstijd.

 2. Tools voor ontwikkeling: Het kan zijn dat het gebruik van specifieke tooling doorberekend wordt. Denk aan IDE's zoals IntelliJ IDEA (voor Android) of XCode (voor iOS). Ook gebruk van andere tools zoals debugging software en project management tooling kan doorberekend worden. Daarbij zal voor iOS altijd een developers licentie afgesloten moeten worden bij Apple, die ook kosten met zich mee brengt.

 3. Servers en infrastructuur: Een hybride app moet een plek hebben om te leven: op 1 (of meerdere) server(s) dus. De kosten voor een (cloud) server en de gehele infrastructuur worden meegenomen in het totaalplaatje.

 4. Onderhoud en beveiliging: We maken bij Cell[0] met onze opdrachtgevers altijd duidelijke afspraken over onderhoud, updates en beveiliging. Ook na livegang moet de app draaiend en veilig gehouden worden. Deze kosten staan los van de ontwikkelingsprijs en zullen bij een commerciële app terug te verdienen zijn uit de winsten. Je vind over deze kosten meer bij het kostenoverzicht.

3) Ontwerp en koppelingen

 1. Gebruikerservaring (UI en UX): Met de ontwikkeling van een hybride app kan het UI/UX gedeelte op de verschillende platformen een uitdaging vormen. Specifieke wensen zoals het gebruik van geanimeerde en/of interactieve elementen kunnen de kostprijs opdrijven.

 2. Integraties: Het integreren en koppelen van bestaande systemen, databases en/of third-party API's voegt complexiteit en ontwikkelingstijd toe.

4) Regionale invloeden

 1. Compliance: In sectoren, regio's en landen moet er bij de ontwikkeling van een app rekening gehouden worden met wet- en regelgeving. Net als de intergrale eisen zal dit van invloed zijn op de kosten. De invloed van compliance bij bijvoorbeeld de AVG brengt echter ook specifieke requirements met zich mee, je moet een voorziening in bouwen die burgers in staat stelt om gebruik te maken van hun recht om vergeten te worden. Dit betekent in de praktijk dat je ergens in het systeem je het mogelijk wil maken dat een gebruiker zelfstandig zijn persoonsgegevens verwijderd.

5) Type applicatie

 1. Eenvoudige app of complex en volledig maatwerk: Gaat het om een eenvoudige informatieve app of een enterprise app die bomvol functionaliteiten zit? We gaven al een kosten indicatie voor de ontwikkeling van verschillende soorten apps. Als wij als Cell[0] een offerte opmaken doen we dat in drie fases waarbij je een steeds specifieker beeld krijg van de kosten.

 2. Compatibiliteit met platformen: Het ontwikkelen van een app die op meerdere besturingssystemen gebruikt moet gaan worden voegt complexiteit toe omdat er uitzonderingsregels moeten worden opgenomen voor de platformen. Ook zal je in je teststraat rekening willen houden met de meerdere platformen, en controleer je dus in de verschillende omgevingen of alle functionaliteiten nog werken. Beide zaken voegen ontwikkelingstijd en dus kosten toe.

Kostenoverzicht voor onderhoud en updates

Ook naast de ontwikkeling van de hybride app worden er kosten gemaakt. Denk aan het testen van de app voordat deze live gaat, het opzetten van de servers en infrastructuur en kosten voor onderhoud.

Wanneer wij een app voor een klant ontwikkelen maken we daar samen duidelijke afspraken over. Zo houden we de app veilig, up to date en zo bug vrij mogelijk.

Onderstaande tabel is een indicatie van de kosten die je na livegang periodiek kunt verwachten. Dit zijn kosten die bij het ontwikkelen van ieder soort app voorkomen: ze zijn niet alleen van toepassing op de ontwikkeling van hybride apps.

Technische kostenindicatie van hybride app ontwikkeling

Component

Indicatie kosten

Onderhoud en ondersteuning € 10.000 - € 30.000
Testen voor livegang € 5.000 - € 15.000
Tools, software, techniek € 1.000 - € 2.500
Backend (server(s)) en infrastructuur € 500 - 1000

Statistieken over (de ontwikkelingskosten van) Hybride Apps

De markt van hybride apps en de ontwikkeling van hybride apps neemt al enkele jaren toe. Ik heb wat interessante statistieken hierover verzameld:

 • Volgens deze enquete van het bekende framework platform Ionic verwacht 32.7% van de 13.000 ondervraagde developers binnen afzienbare tijd compleet over te stappen van native naar hybride app ontwikkeling.

 • Uit diezelfde enquete bleek 57% van de deelnemers al gebruik te maken van hybride frameworks.

 • In 2020 bestond 74% van de top 50 retail apps in de Apple App Store uit hybride apps (bron).

 • In 2023 had Flutter met 42% het grootste marktaandeel op het gebied app frameworks. Gevolgd door React Native (38%) en Ionic (16%) (bron).

 • De globale mobiele app markt was in 2023 zo'n 229 miljard waard. Naar verwachting groeit deze markt de aankomende 10 jaar explosief (bron).

Past een hybrid app bij jouw project?

De verschillen tussen native en hybrid apps worden steeds kleiner, waardoor de voordelen van hybrid apps steeds aantrekkelijker worden. Ben je met een project voor een mobiele app bezig of heb je een idee voor een app? Ontdek dan meer over de hybrid app in dit artikel. We vertellen je meer over wat een hybrid app is, vergelijken deze met andere typen apps en vertellen je uitgebreid over onze ervaring(en) met hybride apps.

Hoe wij bij Cell[0] een kosteninschatting maken

Met enige regelmaat kloppen er bedrijven digitaal aan met de vraag of we mee kunnen en willen denken over een idee of project.

Om een goede kosteninschatting te maken werken we steeds vaker met een periode van 1 tot 2 weken waarin we een wireframe uitwerken.

Dat is niets meer (en minder) dan een visuele weergave van hoe de app er in grote lijnen uit moet komen te zien. We bouwen in zo'n wireframe enkele basale functionaliteiten in zodat zowel de opdrachtgever als wij zelf een gevoel bij de functionaliteit en omvang krijgen.

Het wireframe en uitgebreide gesprekken met de geïnteresseerde (jou?) helpen ons een zo nauwkeurig mogelijke offerte op te maken.

Meer over onze aanpak kun je vinden op onze werkwijze pagina.

Benieuwd wat jouw hybride app idee kost?

Nieuwsgierig wat het realiseren van jouw app idee kost? We denken graag vrijblijvend met je mee. Bel of mail mijn collega Bertus.

Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.