Welke verschillende vormen van applicaties zijn er? Soorten webapplicaties

We kunnen grofweg onderscheid maken tussen webapplicaties en native apps.

Webapplicaties

Een webapplicatie is software die je via een browser kan bereiken. Ze worden ontwikkeld met behulp van webtechnologieën zoals o.a. HTML, CSS, JavaScript en PHP. Webapplicaties zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding en een webbrowser, waardoor ze platformonafhankelijk zijn.

Er zijn veel soorten webapplicaties, met verschillende doelen en functionaliteiten. Zo zijn er onder andere contentmanagementsystemen, E-commerce platforms, sociale netwerksites, online leerplatforms, projectmanagement systemen, CRM systemen, e-mailservices en streamingdiensten.

Native apps

Webapplicaties zijn dus toegankelijk via een webbrowser en zijn onafhankelijk van het besturingssysteem. Naast webapplicaties zijn er ook nog (native) mobile en desktop apps. Deze applicaties installeer je door middel van een app store op het device.

Mobiele apps

Mobiele apps zijn speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Deze mobiele webapplicaties worden gedownload en geïnstalleerd op het apparaat, en werken mogelijk ook offline. Deze mobiele apps kunnen native apps of hybride apps zijn: native apps zijn ontwikkeld voor een specifiek platform (iOS of Android bijvoorbeeld), terwijl hybride apps op meerdere platforms werken. Lees hier meer over hybride apps.

Desktop apps

Desktop apps zijn ontworpen voor gebruik op desktops en laptops en zijn meestal afhankelijk van het besturingssysteem. Ze worden geïnstalleerd op de computer of werken offline zonder constante internetverbinding. Deze desktop webapplicaties hebben toegang tot systeembronnen en -functies.

Er is dus een verschil tussen webapplicaties en mobiele en desktop applicaties, en ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Die zullen we verder toelichten, zodat je weet wanneer je kiest voor een webapplicatie, mobiele app of website.

Wanneer kies je voor welke vorm?

Of je een webapplicatie, mobiele of desktop app laat maken, hoofdzakelijk af van het beoogde doel van je applicatie en welke native technologieën er nodig zijn. Er is hierin niet een heel duidelijke lijn te trekken en de keuze zal hierin per case verschillen. Hieronder een lijst met enkele verschillen die je mee kan nemen in het keuzeproces.

Je kiest voor een mobiele of desktop app wanneer…

  • Je applicatie ook offline beschikbaar moet zijn: omdat de applicatie geïnstalleerd is op het apparaat, kan je deze ook openen zonder internettoegang. Let wel dat het voor sommige applicaties alsnog noodzakelijk is om te communiceren via internet, zoals bij een weerapp, om zodoende de laatste informatie op te halen.

  • Je meer functionaliteiten nodig hebt: zoals het openen van de camera op je mobiele telefoon, of GPS. Deze kun je niet altijd (optimaal) in de browser openen.

  • Je applicatie vindbaar moet zijn in een app store.

Je kiest voor een webapplicatie wanneer…

  • Je gaat voor optimale beschikbaarheid en toegankelijkheid: een webapplicatie is voor iedereen toegankelijk met een browser en internetverbinding, en een responsive webapplicatie past zich aan aan het toestel van de gebruiker, zodat iedereen hem kan gebruiken. Ongeacht besturingssysteem of schermgrootte.

  • Je gaat voor gebruiksgemak: de gebruiker hoeft niets te installeren en hoeft ook niet steeds software te updaten. Updates van de webapplicatie vinden plaats op de server. Zo werkt iedereen met dezelfde en dus ook de nieuwste versie.

  • Je denkt aan je budget. Omdat een webapplicatie platform onafhankelijk is, ben je niet genoodzaakt om bijvoorbeeld een iOS en een Android app te ontwikkelen.

In sommige situaties kan het zijn dat je naast een mobile of desktop app ook nog een webapplicatie wil ontwikkelen. Dit zou dus betekenen dat je meerdere codebases moet ontwikkelen en onderhouden. Immers is de code niet overdraagbaar tussen de verschillende besturingssystemen en serveromgevingen. 

Gelukkig is hier een oplossing voor!

Hybride apps

Door middel van verschillende technologieën als o.a. Cordova, Ionic en Electron is het mogelijk om van een webapplicatie een mobile of desktop app te maken die installeerbaar is via de verschillende app stores. Hybride app kunnen echter niet altijd (volledig)gebruik maken van de volledige (hardware)functionaliteiten (bluetooth, gps, camera enz) zoals een native app (specifiek ontwikkeld voor een specifiek besturingssysteem) dat wel kunnen. 

Voor het laten maken van een webapplicatie of hybride app ben je bij Cell-0 aan het juiste adres. We hebben ruime ervaring met het maken van webapplicaties voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. We zijn altijd enthousiast over nieuwe projecten en denken graag met je mee van begin tot eind! Deel jij ons enthousiasme en wil je meer weten, of meteen een webapplicatie laten maken? Neem dan contact met ons op!

Wij horen graag van je!

Heb jij een fantastisch idee voor een applicatie, zoek je advies of heb je een opmerking? Diede en Bertus gaan graag met je in gesprek!

Portretfoto Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.