Digitale toegankelijkheid voor webapplicaties

Digitale toegankelijkheid, ofwel accessibility,  betekent dat digitale content zoals websites, applicaties en elektronische documenten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is, ongeacht hun mogelijkheden of beperkingen. Het houdt in dat ontwerpers, ontwikkelaars en contentmakers rekening houden met de verschillende behoeften van gebruikers, zoals mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.

Wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van webapplicaties met een sterke focus op digitale toegankelijkheid. Onze expertise ligt in het ontwikkelen van toegankelijke platformen vanaf de basis en het ondersteunen van bedrijven bij het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van hun bestaande platforms. Hoewel we zelf geen accessibility audits uitvoeren, hebben we wel ervaring met het auditproces en kunnen we anticiperen op potentiële knelpunten voor digitale toegankelijkheid.

Het nut van accessibility

Door digitale toegankelijkheid te waarborgen, zorg je ervoor dat iedereen toegang heeft tot informatie en diensten, ongeacht hun mogelijkheden. Dit bevordert sociale inclusie en gelijkheid. 

Daarnaast creëert digitale toegankelijkheid ook een verbeterde gebruikerservaring: toegankelijke ontwerpen en technologieën verbeteren vaak de gebruikerservaring voor reguliere gebruikers, niet alleen voor mensen met beperkingen. Bijvoorbeeld, grotere lettertypen en beter contrast zijn nuttig voor mensen met een slecht gezichtsvermogen, maar ook voor mensen die een scherm in fel zonlicht bekijken.

Tevens hebben we te maken met wettelijke verplichtingen. In veel landen zijn er wetten en voorschriften die digitale toegankelijkheid vereisen voor publieke en soms private organisaties. 

Samengevat is accessibility niet alleen wettelijk verplicht, maar ook enorm belangrijk aangezien het zorgt voor een inclusievere en gebruiksvriendelijkere digitale wereld.

Digitale toegankelijkheid en Cell[0]

Onze expertise is gericht op het creëren van toegankelijke platformen vanaf de grond af en het begeleiden van bedrijven bij het optimaliseren van de digitale toegankelijkheid van hun bestaande platforms. We beschikken over kennis van het auditproces en kunnen potentiële knelpunten identificeren en effectief  aanpakken.

Hoewel wij ons niet richten op het zelf uitvoeren van toegankelijkheid audits, bieden we waardevolle ondersteuning bij het voorbereiden van jouw platform op een succesvolle audit. 

In het ontwikkel proces bestaat het toegankelijk ontwikkelen van een webapplicatie dan uit een aantal lagen:

  • Het ontwikkelen van toegankelijke frontend op basis van toegankelijke en duidelijke UX/UI.

  • Het zo goed mogelijk waarborgen van die toegankelijkheid met het toevoegen van geautomatiseerde testen.

  • Zorgen voor toegankelijke inhoud, hier kunnen we jou in begeleiden. (Het leveren van de inhoud, zoals teksten en afbeeldingen, is meestal niet aan ons.)

  • Het audit proces waarbij een gecertificeerde partij naar het geheel kijkt en aangeeft waar wel of niet aan voldaan wordt

  • Bijwerken van het platform op basis van de audit en herevaluatie door de audit partij.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare partner die helpt bij het ontwikkelen van toegankelijke webapplicaties en het versterken van de digitale toegankelijkheid van jouw huidige platforms, zijn wij de juiste keuze. Wij bieden deskundige ondersteuning en begeleiding op maat, met de focus op het realiseren van een meer inclusieve en gebruiksvriendelijke online ervaring voor alle gebruikers.

Interesse om zelf al aan de slag te gaan met het verbeteren van de toegankelijkheid van je website / platform. Bekijk dan de verschillende blogs die Diede hierover geschreven heeft.

Wij hebben een aantal projecten met oog op digitale toegankelijkheid gebouwd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: HIOR en MijnWijkPlan

Wij horen graag van je!

Heb jij een fantastisch idee voor een applicatie, zoek je advies of heb je een opmerking? Diede en Bertus gaan graag met je in gesprek!

Portretfoto Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.