Mobiele app laten maken Wat zijn je opties?

Als je een mobiele app wil laten bouwen komt er heel wat op je af. Natuurlijk ben je bezig om uit te werken hoe de app zelf gaat werken. Welke problemen gaat het oplossen of welke nieuwe mogelijkheden biedt het ? Maar ook zal je moeten overwegen of je de apps “native”, “hybride” of “web” wil laten ontwikkelen. Dit is een belangrijke keuze omdat dit van grote invloed is van het functioneren en de kosten van de apps in ontwikkeling en onderhoud.

Om goed te kunnen beoordelen wat de juiste keuze is voor jou is het belangrijk om je idee eerst ver genoeg uit te werken. Hierbij kan je denken aan de app uit te tekenen met potlood op A6 papier. Of door in een paar alinea’s uit te werken wat de functionaliteiten zijn van je applicatie. Ook zal je moeten bepalen of je de app wil laten ontwikkelen voor iOS, Android of voor alle twee de platformen. Heb je dit eenmaal gedaan dan kan je namelijk aan een organisatie zoals de onze gaan vragen wat de handige keuze is.

Bouwen van een mobile app of een webapp ?

Wij kunnen aan de hand van de functionaliteiten en platformen voor je beoordelen of wat je wil laten maken perse native ontwikkeld moet worden of dat het ook hybride of in het web kan worden ontwikkeld.

Het native ontwikkelen van een app heeft namelijk als toegevoegde waarde dat je gebruik kan maken van alle onderliggende software en hardware die op een mobiel draait. Het nadeel is echter dat je de app een keer voor iOS zal moeten ontwikkelen en een keer voor Android. Dit nadeel heb je niet als je een webapp ontwikkelt of een hybride app laat maken. Deze type apps werken in een keer op alle mobiele devices. Wat dan getoetst moet worden is of de gewenste functies voor je app onderliggende software of hardware nodig hebben die niet via deze type apps aangesproken kunnen worden. Bijvoorbeeld als je de contactenlijst of camera wil gebruiken is dit goed mogelijk binnen de genoemde oplossingen, maar vingerafdruksensors werken nog niet.

Wanneer een hybride of web app mogelijkheid is, is dit in je voordeel om te laten ontwikkelen. Een hybride app is namelijk vaak goedkoper om te laten maken dan een native app en een web app is dan weer goedkoper dan een hybride app. Dit komt omdat bij een hybride app je de broncode niet twee keer hoeft te schrijven maar je wel rekening moet houden met uitzonderingen die uniek zijn op Android of iOS. Omdat je bij een web app alleen gebruik maakt van web technologieën om de software of de mobiel aan te spreken heb je hier te maken met veel minder uitzonderingen.

Verder praten? Diede gaat graag met je in gesprek

Heb jij een fantastisch idee voor een applicatie, zoek je advies of heb je een opmerking? Diede en Bertus gaan graag met je in gesprek!

Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.