Webapplicaties, wat moet jij weten over webapplicaties?

Webaplicaties

Een webapplicatie is software die je via de browser kan bereiken. Ze worden ontwikkeld met behulp van webtechnologieën zoals HTML, CSS, JavaScript en PHP. Deze webapplicaties zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding en een webbrowser, waardoor ze platformonafhankelijk zijn. In dit artikel leer je meer over de soorten webapplicaties, wat je ermee kan en hoe je het beste te werk gaat.

Er zijn vele soorten webapplicaties, allen met een ander doel en functionaliteit. Zo zijn er onder andere contentmanagementsystemen, E-commerce platforms, sociale netwerksites, online leerplatforms, projectmanagement systemen, CRM systemen, e-mailservices en streamingdiensten. 

Verschillende webapplicaties

Webapplicaties zijn dus toegankelijk via een webbrowser en zijn onafhankelijk van het besturingssysteem. Deze webapplicaties kunnen we dan onderscheiden in mobiele apps en desktop apps. 

Mobiele apps zijn speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Deze mobiele webapplicaties worden gedownload en geïnstalleerd op het apparaat of werken offline, afhankelijk van de functionaliteit. Deze mobiele apps kunnen native apps of hybride apps zijn. Native apps zijn ontwikkeld voor een specifiek platform, terwijl hybride apps webtechnologieën gebruiken om op meerdere platforms te werken. Lees hier meer over mobiele apps.

Desktop apps zijn ontworpen voor gebruik op desktops en laptops en zijn meestal afhankelijk van het besturingssysteem. Ze worden geïnstalleerd op de computer of werken offline zonder constante internetverbinding. Deze desktop webapplicaties hebben toegang tot systeembronnen en -functies.

Wist je dit al over webapplicaties?

Een grappig weetje over webapplicaties is dat ze oorspronkelijk nooit bedoeld waren voor de soort interactieve en complexe functionaliteiten die ze tegenwoordig bieden. Toen het internet werd geïntroduceerd door Tim Berners-Lee in 1989, was het hoofddoel om documenten en informatie eenvoudig te delen via hyperlinks. Websites waren in die tijd voornamelijk statische pagina's met tekst en afbeeldingen.

De ontwikkeling van webapplicaties nam een onverwachte wending toen programmeurs interactieve elementen en geavanceerde functies met behulp van JavaScript bijsloten. Dit heeft webapplicaties getransformeerd tot het dynamische en interactieve karakter dat we vandaag de dag kennen en het heeft de manier waarop we het internet gebruiken drastisch veranderd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er zijn nog enkele belangrijke aspecten om te overwegen als je een webapplicatie laat maken. Als je deze aspecten voor ogen hebt, maakt dit het werk een stuk eenvoudiger:

Wij zijn altijd enorm enthousiast over nieuwe projecten en denken graag met je mee. Ben jij nu ook zo enthousiast als wij en wil je meer weten of meteen een webapplicatie laten maken? Neem dan contact met ons op!


Verder praten? Diede gaat graag met je in gesprek

Bel naar +31 40 3041457

mail naar diede@cell-0.com

Wil je mij contact laten op nemen? Ik doe het graag. Vul dan de twee velden in. Ik gebruik de gegevens uitsluitend om contact met je op te nemen.