Wat is een minimum viable product?
Tegenwoordig zijn webapplicaties niet meer weg te denken voor bedrijven. Maar er zijn vele soorten webapplicaties. Een daarvan is een minimum viable product. Hier bespreken we wat een minimum viable product is, wat je ermee kan en wat de voordelen zijn.
Minimum Viable Product (MVP) is een term uit de productontwikkeling en het ondernemerschap. Een MVP is een versie van een product of dienst met net genoeg basisfunctionaliteiten om aan de behoeften van de eerste klanten te voldoen en om feedback te verzamelen voor verdere verbetering. Het concept wordt vaak gebruikt in de context van start-ups en agile ontwikkelingsmethoden.
Minimum Viable Product: Wat is een MVP en hoe gebruik je het bij de ontwikkeling van een app?
Het ontwikkelen van goede software is vaak een tijdsintensief en kostbaar proces. Dit kan vooral voor startups een risicovolle stap zijn. Om die reden adviseren programmeurs vaker om te starten met een mvp, aangezien dit een zeer effectieve methode is gebleken.
Een MVP stelt je in staat om jouw idee al in een vroeg stadium te testen bij de beoogde gebruikers, zonder dat je eerst grote investeringen hoeft te doen. Dit betekent dat je tijdig kan bijsturen op basis van de feedback van de markt. In plaats van het gissen naar de behoeften van klanten en het onderzoeken van de markt, ontdek je snel of het idee daadwerkelijk aanslaat.
Wat betekent MVP ontwikkeling eigenlijk?
Een minimum viable product is een versie van een product met net genoeg functionaliteiten om bruikbaar te zijn voor de eerste klanten. Deze eerste groep aan gebruikers kan bijvoorbeeld een beperkte set aan (potentiële) klanten zijn of early adopters in het geval je een compleet nieuwe technologie ontwikkelt.
Hoe bepaal je wat in het MVP moet zitten?
Het is belangrijk om de juiste balans te vinden bij het ontwikkelen van een MVP. Hanteer de volgende principes om ervoor te zorgen dat jouw MVP precies genoeg biedt:
Het MVP moet de “core features” bevatten en niets meer. Dit betekent dat je alle niet essentiële- en randzaken buiten beschouwing laat. Om tot deze lijst aan features te komen zou je de MoSCoW methode kunnen gebruiken.
Het ontwerp en user experience (UX) moet aan de laatste standaarden voldoen. Een MVP zonder fatsoenlijk ontwerp/UX heeft weinig kans van slagen. Een ondermaats ontwerp leidt vaak af van de core functionaliteit.
Het MVP moet bug vrij zijn. Bugs en offline servers leiden gebruikers af in het gebruik/testen van de applicatie.
Welk doel dient een MVP?
Door het bouwen van een MVP kan je meerdere doelen bereiken, zoals productvalidatie, kostenbesparing en flexibiliteit.
Een belangrijk voordeel van een MVP is kostenreductie. Door een versie van de webapplicatie zo snel mogelijk op de markt te brengen, kun je de initiële investering verlagen. Door vroegtijdig te starten met het verzamelen van feedback, krijg je een beter beeld van het winstpotentieel van jouw app en kun je alle middelen efficiënter inzetten.
Productvalidatie, ook wel Product Market Fit genoemd, is essentieel voor het succes van een webapplicatie. Houd nauw contact met de eerste groep gebruikers, zodat je hun feedback kan verzamelen voor verdere doorontwikkeling. Tijdens het gebruik van een MVP app ontstaan vaak ideeën voor nieuwe features, die mogelijk een impact hebben op de richting en doelgroep van het product.
Een MVP biedt flexibiliteit bij het bepalen van de meest waardevolle verbeteringen en nieuwe functies om als eerste aan te pakken. Door geen tijd te besteden aan features die uiteindelijk niet of nauwelijks gebruikt worden, kun je jouw webapplicatie op een kosteneffectieve manier lanceren en de doorontwikkeling efficiënter inrichten. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt inspelen op veranderingen in de markt en gebruikersbehoeften.
Enkele andere voordelen van het ontwikkelen van een MVP zijn onder andere risicobeperking, betere prioritering, mogelijkheid tot iteratief ontwikkelen en dat je jouw product sneller op de markt kan brengen dan met een volledig uitgewerkte versie, waardoor je een concurrentievoordeel kunt behalen.
Verder praten? Diede gaat graag met je in gesprek

Bel naar +31 40 3041457
mail naar diede@cell-0.com
Wil je mij contact laten op nemen? Ik doe het graag. Vul dan de twee velden in. Ik gebruik de gegevens uitsluitend om contact met je op te nemen.